BENG

Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen sinds 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). In dit onderdeel worden de eisen rondom BENG verder uitgelicht.

Wegwijs in BENG

Wegwijs in BENG

2383259663

Energielabel bij nieuwbouw; wie is verantwoordelijk?

Het energielabel, sinds 2008 verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning, is inmiddels goed ingeburgerd. Een energielabel A is gunstiger dan een energielabel F of G; in dat opzicht is het systeem helder. Toch blijkt er nog veel onduidelijkheid te heersen over het bepalen van het energielabel en wie verantwoordelijk is voor de aanvraag. Regelmatig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder geldig energielabel. Dat is nadelig voor zowel de koper als de verkoper.

EPBD IV: 'Blijf vooral niet hangen in de huidige BENG'

EPBD IV: 'Blijf vooral niet hangen in de huidige BENG'

De nieuwe versie van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen biedt diverse aanscherpingen en een andere invulling van de energielabels. Met bovendien focus op uitstoot van emissies. Nieman-adviseur Harm Valk is daar blij mee.

De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

Organisaties worden in toenemende mate verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten, waaronder CO2-uitstoot, afvalstromen, (her)gebruik van materialen en energiegebruik. Diverse duurzaamheidscertificeringen kunnen helpen om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw of bouwproduct gedetailleerd in kaart te brengen. De afkortingen vliegen je om de oren maar wat betekenen ze nou?

Na BENG wordt ZEB de norm

Na BENG wordt ZEB de norm

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan de norm zero-emission building (ZEB). Dat betekent dat nieuwe gebouwen geen koolstofemissies meer mogen hebben uit fossiele brandstoffen. Voor publieke nieuwe gebouwen gaat deze verplichting al in vanaf 2028. Dit volgt uit de vierde herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). In dit artikel gaan we gaan in op deze richtlijn.