Bouwbesluit 2012

Een bouwwerk mag geen gevaar opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. Daarom heeft de overheid in het Bouwbesluit 2012 voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd. Een bouwwerk moet altijd voldoen aan die voorschriften. In dit onderdeel worden de voorschriften uit het Bouwbesluit 2012 in woord en beeld uitgelegd.

Worden zonnepanelen bij elke renovatie verplicht?

Worden zonnepanelen bij elke renovatie verplicht?

Melding brandveilig gebruik. Wat zijn de verschillen tussen het Bouwbesluit en het Bbl?

Melding brandveilig gebruik. Wat zijn de verschillen tussen het...

Ik heb begrepen dat er tussen het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) dat op 1 januari 2024 in werking treedt wat verschillen zijn ten aanzien van de gevallen waarin een melding brandveilig gebruik nodig is. Wat zijn de belangrijkste verschillen?

Marjolein Berghuis. Foto: Christiaan Krouwels.

Marjolein Berghuis van Nieman over het Bbl: 'ga er gewoon mee aan de...

Ingenieur Marjolein Berghuis is senior specialist bouwregelgeving bij Nieman Raadgevende ingenieurs en al jarenlang werkzaam in de bouwsector. Daarnaast schreef Marjolein verschillende boeken zoals het Praktijkboek Besluit bouwwerken leefomgeving en het Verbeeldingsboek Besluit bouwwerken leefomgeving. Nu de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op 1 januari 2024 in werking treden, was het een goed moment om Marjolein te vragen: welke invloed heeft de komst van het Bbl op haar werk?

Wkb: inwerkingtreding en gelijkwaardigheid. Hoe zit dat?

Wkb: inwerkingtreding en gelijkwaardigheid. Hoe zit dat?

Op 22 maart 2023 is het besluit tot inwerkingtreding van de Omgevingswet gepubliceerd. Met de publicatie van het zogenoemde 'technisch KB' op 7 april is alle onderliggende wetgeving gepubliceerd. Dit betreft zowel de vier AMvB's onder de Omgevingswet (Ob, Bbb, Bkl en Bal), maar ook de invoeringswet, de Wkb en alle wijzigingen die nog in

Lieuwe de Witte (links) en Johan van der Graaf (rechts) van het NIPV: “We moeten meer aan de voorzijde preventief handelen, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand.” 

Brandveiligheid: beter voorkomen dan genezen volgens het NIPV

De verwachting is dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren zal toenemen door het toenemende aantal ouderen en andere zelfstandig wonende kwetsbare personen. Vooral rookverspreiding is een belangrijke oorzaak van slachtoffers bij brand. "Er is een andere benadering van brandveiligheid nodig. We moeten meer leren denken in het voorkomen van brand, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand. Hierdoor verbetert ook de vluchtveiligheid", zegt Lieuwe de Witte van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).