2383259663

Energielabel bij nieuwbouw; wie is verantwoordelijk?

Het energielabel, sinds 2008 verplicht bij de oplevering, verkoop of verhuur van een woning, is inmiddels goed ingeburgerd. Een energielabel A is gunstiger dan een energielabel F of G; in dat opzicht is het systeem helder. Toch blijkt er nog veel onduidelijkheid te heersen over het bepalen van het energielabel en wie verantwoordelijk is voor de aanvraag. Regelmatig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder geldig energielabel. Dat is nadelig voor zowel de koper als de verkoper.

EPBD IV: 'Blijf vooral niet hangen in de huidige BENG'

EPBD IV: 'Blijf vooral niet hangen in de huidige BENG'

De nieuwe versie van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen biedt diverse aanscherpingen en een andere invulling van de energielabels. Met bovendien focus op uitstoot van emissies. Nieman-adviseur Harm Valk is daar blij mee.

De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

Organisaties worden in toenemende mate verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten, waaronder CO2-uitstoot, afvalstromen, (her)gebruik van materialen en energiegebruik. Diverse duurzaamheidscertificeringen kunnen helpen om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw of bouwproduct gedetailleerd in kaart te brengen. De afkortingen vliegen je om de oren maar wat betekenen ze nou?

Na BENG wordt ZEB de norm

Na BENG wordt ZEB de norm

Vanaf 2030 moeten alle nieuwe gebouwen voldoen aan de norm zero-emission building (ZEB). Dat betekent dat nieuwe gebouwen geen koolstofemissies meer mogen hebben uit fossiele brandstoffen. Voor publieke nieuwe gebouwen gaat deze verplichting al in vanaf 2028. Dit volgt uit de vierde herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV). In dit artikel gaan we gaan in op deze richtlijn.

Project Vijverhof in Berg en Dal. Beeld: Van de Klok Bouw & Ontwikkeling.

Hoe kan je bouwen met MPG 0,5 of lager?

Demissionair minister Hugo de Jonge wil in 2025 strengere milieuregels voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen. De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) voor woningen zal waarschijnlijk medio volgend jaar worden aangescherpt van 0,8 naar 0,5. Maar hoe kan je bouwen met een MPG van 0,5 of lager? In een nieuwe handreiking, gepubliceerd door de deelnemers van het Lente-akkoord 2.0, laten grote woningbouwers zien welke maatregelen kunnen worden genomen. De handreiking geeft een helder inzicht in wat gekozen maatregelen kunnen opleveren voor de MPG-score.

BENG en TOjuli: een kwestie van balans

BENG en TOjuli: een kwestie van balans

Naast de drie energieprestatie-eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG), moeten nieuwe woningen voldoen aan een vierde eis: het beperken van het risico op oververhitting. Dat risico wordt uitgedrukt in een waarde voor TOjuli. Wat betekent TOjuli precies, hoe hangt deze indicator samen met de drie BENG-eisen en welk effect hebben maatregelen zoals zonwering, zonnepanelen, actieve koeling en ventilatie?

Wegwijs in BENG

Wegwijs in BENG

Wie wil bouwen, ontkomt er niet aan: de nieuwe energieprestatie-eisen. Alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw worden sinds 1 januari 2021 getoetst aan de eisen voor 'Bijna Energieneutrale Gebouwen', beter bekend als BENG. Het uitgangspunt van BENG is dat het gebouwgebonden energiegebruik voor onder andere verwarmen en koelen zoveel mogelijk moet worden beperkt. Bovendien moet de gebruikte energie zoveel mogelijk afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Dit alles moet leiden tot het terugdringen van de vraag naar fossiele energiebronnen.

Ventilatiesystemen in BENG

Ventilatiesystemen in BENG

Bij de berekening van de energiebehoefte voor verwarming en koeling van een gebouw binnen BENG 1 wordt er gerekend met het traditionele ventilatiesysteem C1. Bij de bepaling van de andere BENG-indicatoren wordt wel met het werkelijke ventilatiesysteem gerekend. Waarom zijn deze keuzes gemaakt? Harm Valk en André Kruithof zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van NTA 8800 en leggen uit wat de functie is van ventilatie in de BENG-berekeningen in bestaande bouw en nieuwbouw.

Foto: Woongroep Marenland / Boven het Noorden.

Marktwerking moet milieuprestatie omlaag brengen

"De aanscherping van de milieuprestatie moet mede gedreven worden door marktwerking, in plaats van alleen regelgeving, en een drive geven aan nog meer marktwerking. Daarnaast moet die milieuprestatie ook geborgd kunnen worden door de toeleverende industrie en aannemers en gehandhaafd door gemeenten", zegt Niels Ruijter, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) en onder meer lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

Bestaande woning splitsen door uitbreiding; toetsen aan...

Op een bestaande woning wordt een dakopbouw gebouwd. Vervolgens wordt de ruimte in de dakopbouw als zelfstandig appartement gesplitst van de woning. Moeten we deze situatie toetsen aan de nieuwbouweisen, en is hiervoor een BENG-berekening vereist?