Verbouw onder de Wkb uitgesteld

Verbouw onder de Wkb uitgesteld

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft besloten om de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor verbouwprojecten uit te stellen. Dit maakte zij bekend in een Kamerbrief van 10 december 2024. Onduidelijk is op welke termijn verbouw wél onder de Wkb zal gaan vallen. De reden voor het uitstel zijn de relatief hoge kosten die kwaliteitsborging met zich meebrengt voor kleinere projecten zoals verbouwingen.

Foto: Cobouw.

Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Optoppen. Oftewel: het toevoegen van woningen door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen. Verschillende bouwers zijn er inmiddels mee begonnen. Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Bestuurslid Paulus Jansen van Tlokb in gesprek met dagvoorzitter Tamara Markus.

Wkb: 'Ik voorspel dat iedereen over twee jaar zal zeggen: kan het...

Er zijn voldoende waarborgen om ervoor te zorgen dat de Wkb straks een succes wordt. Die verwachting spraken het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) uit tijdens het congres Kwaliteitsborging voor het bouwen op 28 november in Almere. Dat succes hebben aannemers voor een groot deel zelf in de hand. "Goed gedrag wordt beloond."

Fiscaal voordeel bij lagere milieuprestatie

Fiscaal voordeel bij lagere milieuprestatie

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) gaat in 2021 van 1,0 naar 0,8. Daarna wordt de MPG naar verwachting tot 2030 verder aangescherpt naar 0,5. Een waarde van 0,8 is voor nieuwbouw niet echt een uitdaging. Meer prikkels gaan uit van de nieuwe MIA-regeling, die een milieuprestatie van 0,5 of lager fiscaal beloont.