Foto: Nieman Academie.

De eerste ervaringen met het bouwen onder de Omgevingswet: nog weinig...

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Henny de Roo. Foto: Jan Hagen.

Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet: hoe zit dat?

Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet verandert aanzienlijk. Op bouwtechnisch vlak wordt er meer vergunningvrij, maar op ruimtelijk vlak zal de gemeente zelf keuzes moeten gaan maken of er meer of minder vergunningvrije bouwmogelijkheden komen. Adviseur bouwregelgeving en docent Henry de Roo van Roobeek Advies nam de deelnemers tijdens een middagworkshop mee in de meest belangrijke wijzigingen ten opzichte van de huidige regeling vergunningvrij bouwen volgens bijlage II Bor.

Achtergrond bij de bruidsschat

Onder de Omgevingswet verhuizen regels van het Rijk naar gemeenten en waterschappen. Gemeenten en waterschappen krijgen dankzij de bruidsschat de tijd om zelf een afweging te maken hoe ze deze onderwerpen willen regelen.

De mogelijkheden van het omgevingsplan

De mogelijkheden van het omgevingsplan

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet in 2024 worden bestemmingsplannen, milieuregels en regels in lokale verordeningen vervangen door omgevingsplannen. Gemeenten hebben tot 2031 om de omgevingsplannen geheel volgens de regels ingericht te hebben. Tot die tijd kunnen omgevingsplannen een tijdelijk deel bevatten met oude regels. Deze moeten in de periode tussen 2024 en 2031 worden getransformeerd naar het nieuwe deel van het omgevingsplan.