Foto: Wellnhofer Designs/Shutterstock.com

Simpele aanpassingen maken bestaande parkeergarages beter bestand...

De toename van elektrische auto's vraagt om maatregelen voor brandveiligheid. Veel bestaande parkeergarages zijn er nog niet op ingericht. Dat betekent dat de brandweer niet zomaar meer naar binnen gaat bij een brand, omdat het te gevaarlijk is. Voor nieuwe parkeergarages gelden strengere regels, maar bestaande situaties zijn volgens de brandweer met enkele simpele maatregelen beter bestand tegen brandende elektrische auto's.

Praktijk: Wijzigen draagconstructie of veranderen (sub)brandcompartiment vergunningplichtig of vergunningvrij?

Praktijk: Wijzigen draagconstructie of veranderen...

De regels voor vergunningvrij bouwen zijn sinds 1 januari van dit jaar opgenomen in afdeling 2.3 van het Bbl. Anders dan de regels in bijlage II Bor is er niet langer sprake van een opsomming van vergunningvrije bouwactiviteiten, maar is een definitie gegeven van bouwactiviteiten die vergunningplichtig zijn. Voldoe je aan deze definitie, dan is een omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit verplicht. Om te bepalen of dat zo is, vormen de artikelen 2.25 en 2.26 van het Bbl het 'startpunt'.

NEN 6726 'Aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in constructies' gepubliceerd 

NEN 6726 'Aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde...

Er is een nieuwe normenserie voor aanvullende regels voor toepassing van vooraf vervaardigde betonproducten in betonproducten. Deze normen vervangen deels NVN 6525:2008. Hiermee krijgen marktpartijen in Nederland praktische handvatten voor de toepassing van internationale normen op hun betonproducten. Daardoor kunnen bijvoorbeeld onbedoeld verkeerde interpretaties worden voorkomen.

UPDATE: Wijziging Bbl per 1 augustus 2024

UPDATE: Wijziging Bbl per 1 augustus 2024

Al eerder gaven we een overzicht van de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024. Per 1 augustus is daar een wijziging bijgekomen, namelijk in hoofdstuk 7 (bouw- en sloopwerkzaamheden). Dit heeft te maken met het aanpakken van gesignaleerde knelpunten in het asbeststelsel. Lees hieronder meer over deze wijziging.

Foto: Cobouw.

Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Optoppen. Oftewel: het toevoegen van woningen door een bestaand gebouw te verhogen met één of meerdere bouwlagen. Verschillende bouwers zijn er inmiddels mee begonnen. Wat kost dat eigenlijk: optoppen?

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024

De Omgevingswet is alweer een half jaar een feit en traditiegetrouw verandert er per 1 juli weer het een en ander in de wetgeving. Ook voor het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn er aanpassingen die ongetwijfeld invloed zullen hebben op uw dagelijkse werkzaamheden en projecten. In dit online magazine van Bouwwetten zetten wij de wijzigingen overzichtelijk voor u op een rij. Wat verandert er precies? Wat betekent dit voor u? En welke wijzigingen kunnen we nog verwachten?

Basisschool Het Epos in Rotterdam. Houtmodulebouw-concept van De Groot Vroomshoop en SeARCH.  Foto: Ossip van Duivenbode.

Toetsingskader voor bouwconstructies in CLT

De toepassing van CLT (Cross Laminated Timber) in bouwconstructies neemt de laatste jaren snel toe. Passende regelgeving voor CLT ontbreekt echter en documentatie hierover is nog maar mondjesmaat beschikbaar. Daardoor stuit bouwtoezicht bij het beoordelen en goedkeuren van CLT-constructies op problemen. Gelukkig is er een Richtlijn Toepassing Bouwconstructies in CLT die een eenduidig toetsingskader bij het beoordelen van bouwconstructies in CLT biedt.

Grondwater sloopt funderingspalen. Foto: Bouwwereld.

Nut en noodzaak kwaliteitsborging in de grond gevormde palen

In de praktijk blijkt dat de uitvoeringsrisico's van mortelschroefpalen in veel gevallen niet worden onderkend. In dit artikel besteed Keimpe Stroop, kwaliteitsborger en directeur van gBOU, aandacht aan de kwaliteitsborging van in de grond gevormde palen en verteld over zijn praktijkervaringen

CE-markering niet op orde bij veel staalconstructiebedrijven

CE-markering niet op orde bij veel staalconstructiebedrijven

Enkele dagen na het instorten van de hellingbanen van een parkeergarage in Nieuwegein, komen de resultaten naar buiten van een onderzoek van de Inspectie Transport en Leefomgeving (ILT). Van de 63 onderzochte staalconstructiebedrijven blijken 20 bedrijven hun CE-markering niet op orde te hebben.

Periodieke inspectie grote publieke gebouwen volgens NTA 8790. Wat houdt dit in?

Periodieke inspectie grote publieke gebouwen volgens NTA 8790. Wat...

Eigenaren van grote publieke gebouwen, zoals voetbalstadions of theaters, zijn verplicht om periodiek de constructieve veiligheid van hun bouwwerken te laten beoordelen. Die verplichting is opgenomen in artikel 3.6a van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voor de praktische uitvoering van deze beoordeling is een richtlijn opgesteld: de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8790. Wat houdt deze richtlijn in?