UPDATE wijzigingen in het Bbl per 1 januari 2025 op een rij

UPDATE wijzigingen in het Bbl per 1 januari 2025 op een rij

De Omgevingswet en daarmee het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Omgevingsregeling (Or) zijn per 1 januari 2024 in werking getreden. Op 1 januari 2025, 1 juli 2025 en 1 januari 2026 vinden wijzigingen in het Bbl. Eind december publiceerden wij een overzicht van deze wijzigingen opgemaakt door de specialisten van Nieman RI. Er zijn nadien toch nog enkele nieuwe wijzigingen in het Bbl opgenomen die wij in onderstaand overzicht hebben verwerkt. Lees hier verder welke dat zijn.

Verbouw onder de Wkb uitgesteld

Verbouw onder de Wkb uitgesteld

Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft besloten om de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor verbouwprojecten uit te stellen. Dit maakte zij bekend in een Kamerbrief van 10 december 2024. Onduidelijk is op welke termijn verbouw wél onder de Wkb zal gaan vallen. De reden voor het uitstel zijn de relatief hoge kosten die kwaliteitsborging met zich meebrengt voor kleinere projecten zoals verbouwingen.

Foto: Nieman Academie.

De eerste ervaringen met het bouwen onder de Omgevingswet: nog weinig...

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Praktijk: Dakterras op plat dak van een woning vergunningplichtig of vergunningvrij?

Praktijk: Dakterras op plat dak van een woning vergunningplichtig of...

De regels voor vergunningvrij bouwen zijn sinds 1 januari van dit jaar opgenomen in afdeling 2.3 van het Bbl. Anders dan de regels in bijlage II Bor is er niet langer sprake van een opsomming van vergunningvrije bouwactiviteiten, maar is een definitie gegeven van bouwactiviteiten die vergunningplichtig zijn. Voldoe je aan deze definitie, dan is een omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit verplicht. Om te bepalen of dat zo is, vormen de artikelen 2.25 en 2.26 van het Bbl het 'startpunt'.

Voorbeeld van een bouwplan met een aantal eengezinswoningen en een appartementengebouw. Foto: Van Wijnen.

Bouwrecht: is (niet) kiezen voor gevolgklasse 1 mogelijk?

Een bouwplan bestaat uit een aantal eengezinswoningen en een appartementengebouw. De eengezinswoningen vallen onder gevolgklasse 1, het appartementengebouw niet. Moet dit bouwplan gesplitst worden in een Wkb-traject en een vergunningstraject? Of kan de bouwer er voor kiezen om een omgevingsvergunning voor bouwen voor het hele bouwplan aan te vragen? Met andere woorden: wie of wat bepaalt de omvang van een bouwactiviteit?

Grondwater sloopt funderingspalen. Foto: Bouwwereld.

Nut en noodzaak kwaliteitsborging in de grond gevormde palen

In de praktijk blijkt dat de uitvoeringsrisico's van mortelschroefpalen in veel gevallen niet worden onderkend. In dit artikel besteed Keimpe Stroop, kwaliteitsborger en directeur van gBOU, aandacht aan de kwaliteitsborging van in de grond gevormde palen en verteld over zijn praktijkervaringen

Besluit over verbouw onder de Wkb uitgesteld naar 1 december 2024

Besluit over verbouw onder de Wkb uitgesteld naar 1 december 2024

Het voornemen was om ook het verbouwen van bouwwerken per 1 januari 2025 onderdeel uit te laten maken van de Wkb. Begin juni heeft minister Hugo de Jonge (BZK) de Tweede kamer laten weten dat het besluit hierover een half jaar is uitgesteld. "Eerst zal meer informatie beschikbaar moeten zijn voor zorgvuldige besluitvorming", aldus de minister.

Bouwrecht: wijziging bouwplan na onherroepelijke vergunning 

Bouwrecht: wijziging bouwplan na onherroepelijke vergunning

Niet zelden wijzigen bouwplannen na vergunningverlening. Hoe kan die wijziging dan geformaliseerd worden in relatie tot de reeds verleende technische vergunning, en aan welke set van bouwtechnische regels dient de planwijziging te voldoen? Die vragen worden helemaal relevant als de omgevingsvergunning vóór 2024 (onder de Wabo) is verleend en de planwijziging zich daarna voordoet (onder de Omgevingswet).

Foto: Exact MKB Barometer.

Wkb-update: eerste wijzigingen Bbl in de maak

De eerste wijzigingen van het Bbl met betrekking tot kwaliteitsborging zijn in de maak. Op 23 april liep de reactietermijn op de internetconsultatie van de Bbl-wijziging af en een op de reacties aangepaste versie wordt nog voor de zomer naar de beide Kamers gestuurd. Inwerkingtreding is gepland per 1 januari 2025. De twee wijzigingen in het ontwerpbesluit worden hierna kort toegelicht.

Internetconsultatie over ingebruikname zonder formele gereedmelding

Internetconsultatie over ingebruikname zonder formele gereedmelding

In de Wet kwaliteitsborging is vastgelegd dat een bouwwerk in gevolgklasse 1 pas in gebruik genomen mag worden na een formele gereedmelding bij de gemeente. Onderdeel hiervan is een verklaring van een kwaliteitsborger. Nu ligt er een wijzigingsvoorstel om hier in uitzonderlijke gevallen van af te kunnen wijken. Op 26 maart 2024 is de internetconsultatie over dit onderwerp van start gegaan.