De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

De bekendste duurzaamheidskeurmerken op een rij: wat betekenen ze?

Organisaties worden in toenemende mate verplicht om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten, waaronder CO2-uitstoot, afvalstromen, (her)gebruik van materialen en energiegebruik. Diverse duurzaamheidscertificeringen kunnen helpen om de duurzaamheidsprestaties van een gebouw of bouwproduct gedetailleerd in kaart te brengen. De afkortingen vliegen je om de oren maar wat betekenen ze nou?

MPG-eisen veranderen per 1 juli 2025

MPG-eisen veranderen per 1 juli 2025

Met ingang van 1 juli 2025 wordt de wettelijke lat voor de duurzaamheid van nieuwe bouwwerken hoger gelegd. Concreet betekent dit dat de eisen aan de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) verder worden aangescherpt en uitgebreid. Dit staat in het ontwerpbesluit dat minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 21 juni 2024 aanbood aan de Tweede Kamer.

Onderzoeksproject biedt perspectieven voor meer biobased materialen

Onderzoeksproject biedt perspectieven voor meer biobased materialen

Biobased bouwmaterialen kunnen wel een zetje in de rug gebruiken. Dat was het uitgangspunt voor een onderzoeksproject van Wageningen Food & Biobased Research. Onlangs verscheen de eerste rapportage, met daarin een voorstel voor het waarderen van biogene koolstofopslag in de berekening van de milieuprestatie. Aanleiding om verder te praten over de belangrijkste resultaten en de impact van het project.

Foto: LG.

Einde generieke verrekenfactor warmtepompen

De verrekenfactor voor de milieuprestatie van warmtepompen zoals eerder bekend is per 31 december 2023 gestopt. De afgelopen maanden zijn de milieuverklaringen voor warmtepompen geactualiseerd waardoor de verrekenfactor voor de meeste situaties niet meer nodig is.

Project Vijverhof in Berg en Dal. Beeld: Van de Klok Bouw & Ontwikkeling.

Hoe kan je bouwen met MPG 0,5 of lager?

Demissionair minister Hugo de Jonge wil in 2025 strengere milieuregels voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen. De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) voor woningen zal waarschijnlijk medio volgend jaar worden aangescherpt van 0,8 naar 0,5. Maar hoe kan je bouwen met een MPG van 0,5 of lager? In een nieuwe handreiking, gepubliceerd door de deelnemers van het Lente-akkoord 2.0, laten grote woningbouwers zien welke maatregelen kunnen worden genomen. De handreiking geeft een helder inzicht in wat gekozen maatregelen kunnen opleveren voor de MPG-score.

Foto: KAW.

Verlaging MPG vraagt om goede milieudata

De regels rond circulair bouwen worden de komende jaren aangescherpt. Zo wil demissionair minister Hugo de Jonge (BZK) in 2025 strengere milieueisen voor nieuw te bouwen woningen, kantoren en andere gebouwen. Daarnaast wordt de weegset in de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken aangepast waardoor CO2-emissies zwaarder gaan meewegen in de uitkomst van de milieuprestatieberekening voor gebouwen (MPG). Jan-Willem Groot, directeur van Stichting Nationale Milieudatabase (NMD), is uiteraard tevreden over deze strengere eisen, maar ziet daarmee ook de noodzaak groeien om betrouwbare en vergelijkbare milieudata te leveren.

Het samenspel tussen BENG en MPG 

Het samenspel tussen BENG en MPG

Vanaf 2027 moet ook de materiaal gebonden milieuprestatie vermeld worden op het energieprestatiecertificaat. Hiermee zetten we eindelijk een noodzakelijk stap naar integraal sturen op duurzaam bouwen. In december 2023 is er een Europees politiek akkoord bereikt over de herziening van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD IV) die hiervoor het kader vormt. De belangrijkste doelstellingen van de herziening zijn dat alle nieuwe gebouwen in 2030 emissievrij zijn en dat alle bestaande gebouwen in 2050 zijn omgevormd tot emissievrije gebouwen.

Foto: Woongroep Marenland / Boven het Noorden.

Marktwerking moet milieuprestatie omlaag brengen

"De aanscherping van de milieuprestatie moet mede gedreven worden door marktwerking, in plaats van alleen regelgeving, en een drive geven aan nog meer marktwerking. Daarnaast moet die milieuprestatie ook geborgd kunnen worden door de toeleverende industrie en aannemers en gehandhaafd door gemeenten", zegt Niels Ruijter, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) en onder meer lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie.

'EPD als duurzaamheidsbewijs twijfelachtig'

'EPD als duurzaamheidsbewijs twijfelachtig'

Leveranciers gebruiken graag een EPD-logo om aan te tonen dat hun producten passen in een duurzaam ontwerp. Een EPD is op zichzelf echter geen bewijs van duurzaamheid, waarschuwt Saro Campisano van Hedgehog Company. "Een EPD wordt gebruikt om de milieueffecten van een bouwproduct te kwantificeren en communiceren. Door alle regeltjes kan dat een complex proces zijn."

Wat is een EPD en wat kun je ermee?

Wat is een EPD en wat kun je ermee?

Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij openbare aanbestedingen. Zo is een Milieuprestatie Gebouwen (MPG) verplicht bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning. Hoe lager de MPG-waarde, hoe beter. Om de milieuprestatie van een bouwwerk te verbeteren, is het van belang om duurzame materialen te gebruiken, ofwel materialen met een lage milieu-impact. In dit artikel nemen we de Environmental Product Declaration (EPD) onder de loep. Wat is een EPD, welke informatie bevat dit document en welke voordelen biedt het gebruik van producten met een EPD?