Foto: Nieman Academie.

De eerste ervaringen met het bouwen onder de Omgevingswet: nog weinig...

Bijna een jaar na de invoering van de Omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) is het nog flink wennen voor alle betrokken partijen. En voor gemeenten wacht er nog veel werk om hun omgevingsplan op maat te maken. Dat werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van Nieman Raadgevende Ingenieurs over de eerste ervaringen met het nieuwe stelsel.

Praktijkboek Bbl vernieuwd: 'Bouwwetgeving is levend'

Praktijkboek Bbl vernieuwd: 'Bouwwetgeving is levend'

Wetsteksten zijn vaak lastig leesbaar en bovendien erg abstract. Het streven van de auteurs van het vernieuwde 'Praktijkboek Besluit bouwwerken leefomgeving' (Bbl) is om deze rijksregels voor bouwen, verbouwen en slopen uit het Bbl op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor een brede doelgroep.

Hoe kun je als gemeente invulling geven aan sturing op de energietransitie?

Het omgevingsplan en de energietransitie: bewegen tussen lokaal...

De transitie van fossiele energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen heeft een grote impact op de lokale fysieke leefomgeving. Op Europees, nationaal en lokaal vlak zijn er forse ambities. Maar hoe kan al dat ambitieuze beleid nu landen in concrete juridische kaders voor bouw- gebiedsontwikkeling in het omgevingsplan? Denk aan de toepassing van zonnepanelen, warmtepompen en warmtenetten en de gevolgen van netcongestie.

Foto: Peter Wijnands.

Kan de Omgevingswet de maatschappelijke impact van een brand beperken?

Het beperken van de maatschappelijke impact van een brand is nauwelijks in wet- en regelgeving geborgd. De komst van de Omgevingswet biedt mogelijkheden om de maatschappelijke impact van een brand te beperken. Dat kan gevolgen hebben voor de bouw en het gebruik van bouwwerken of terreinen, maar ook voor bouwwerken of terreinen waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen.