Lieuwe de Witte (links) en Johan van der Graaf (rechts) van het NIPV: “We moeten meer aan de voorzijde preventief handelen, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand.” 

Brandveiligheid: beter voorkomen dan genezen volgens het NIPV

De verwachting is dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren zal toenemen door het toenemende aantal ouderen en andere zelfstandig wonende kwetsbare personen. Vooral rookverspreiding is een belangrijke oorzaak van slachtoffers bij brand. "Er is een andere benadering van brandveiligheid nodig. We moeten meer leren denken in het voorkomen van brand, in plaats van alleen te focussen op het tegenhouden van de effecten van brand. Hierdoor verbetert ook de vluchtveiligheid", zegt Lieuwe de Witte van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Certificering van bestaande rookbeheersingsinstallaties

Certificering van bestaande rookbeheersingsinstallaties

Certificering van bestaande rookbeheersingsinstallaties leidt in de praktijk regelmatig tot grote discussies. Als er ergens zo'n installatie aanwezig is, vraagt de gemeente naar het inspectiecertificaat en treedt nogal eens handhavend op als die ontbreekt. Uit het traject dat vervolgens volgt, blijkt vaak dat er grote kosten gemaakt moeten worden om zo'n certificaat te krijgen. Is dat terecht? Zijn er alternatieven?

Vereiste aantal ontruimers in zorginstelling

Vereiste aantal ontruimers in zorginstelling

Artikel 7.11a van Bouwbesluit 2012 bepaalt dat er voldoende personen moeten zijn aangewezen om de ontruiming bij brand voldoende snel te laten verlopen. Dit voorschrift verplicht gebruikers van een bouwwerk dus om te zorgen voor voldoende ontruimers in geval van brand. Maar wat is 'voldoende'? In dit artikel wordt een benaderingswijze gegeven waarmee eenvoudig getoetst kan worden of een zorginstelling voldoende personen heeft aangewezen om een gang of afdeling in geval van brand voldoende snel te ontruimen.