Bron: Na_studio / Shutterstock.

BOPA: handige route, maar niet altijd de beste oplossing

Sinds de invoering van de Omgevingswet heeft elke gemeente een omgevingsplan. Het aanpassen hiervan is een ingrijpende procedure. In plaats daarvan wordt voor het snel realiseren van bijvoorbeeld appartementen op een voormalig bedrijventerrein gebruikgemaakt van een andere route: de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Is het echt zo'n makkelijke oplossing?

Gebruikseisen weigeringsgrond voor omgevingsvergunning?

Gebruikseisen weigeringsgrond voor omgevingsvergunning?

Vormen de regels uit hoofdstuk 6 (Gebruik van bouwwerken) van het Besluit bouwwerken leefomgeving een weigeringsgrond voor een aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen?

Wat zijn instructieregels?

Een instructieregel is een algemene regel waarmee een bestuursorgaan aan een ander bestuursorgaan aangeeft hoe dat orgaan een taak of bevoegdheid moet uitoefenen. Instructieregels gaan over de inhoud, toelichting of motivering van een instrument dat een bestuursorgaan op grond van de Omgevingswet kan inzetten.

De inhoud van een borgingsplan

Wanneer de hiervoor beschreven werkwijze wordt gevolgd voor het opstellen van een risicobeoordeling, is al een groot inhoudelijk deel van het borgingsplan gereed. Veel van de overige informatie in een borgingsplan is algemene informatie of een voortvloeisel uit de risicobeoordeling en/of beheersmaatregelen.

Bekijk het Besluit kwaliteit leefomgeving

In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) staan regels over omgevingswaarden, instructieregels, beoordelingsregels en regels voor monitoring. Het Bkl geldt voor het Rijk en decentrale overheden. Download hier de laatste versie.

Omgevingsverordeningen in het Bkl

Artikel 4.2 lid 2 van de Omgevingswet staat provincies alleen toe in de omgevingsverordening rechtstreeks functies aan locaties toe te delen en regels te stellen voor die functie in geval een belang niet doelmatig en doeltreffend met een instructieregel of instructie kan worden behartigd.

Waterschapsverordeningen in het Bkl

De waterschapsverordening bevat de regels ter uitvoering van de specifieke taken die op grond van artikel 2.17 van de Omgevingswet bij het waterschap zijn neergelegd: het beheer van de regionale watersystemen, de zuivering van stedelijk afvalwater en het behoeden van de staat en werking van openbare wegen in beheer van het waterschap.

Randvoorwaarden voor programma's binnen het Bkl

Hoofdstuk 4 van het Bkl bevat de inhoudelijke randvoorwaarden voor programma's.

Uitvoering van specifieke taken in het Bkl

Hoofdstuk 3 van het Bkl bevat instructieregels voor de uitvoering van een aantal specifieke taken. De betreffende instructieregels hebben betrekking op zwemlocaties, watersystemen, openbare vuilwaterriolen, geluid door wegen, spoorwegen en industrieterreinen, toevalsvondsten van bodemverontreiniging, natuurgebieden en gasverbrandingsinstallaties. Ook worden regels gesteld over de Noordzee om overeenkomstig de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie een goede milieutoestand te bereiken.

Rijksomgevingswaarden in het Bkl

Een omgevingswaarde bepaalt voor de fysieke leefomgeving (of een onderdeel daarvan) de staat of kwaliteit, de toelaatbare belasting door activiteiten of de toelaatbare concentratie of depositie van stoffen. Er zijn rijksomgevingswaarden en decentrale omgevingswaarden. In dit artikel lees je daar meer over.