Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 januari 2025

We hebben zojuist het eerste jaar onder de Omgevingswet afgesloten en traditiegetrouw verandert er per 1 januari weer het een en ander in de wetgeving. Ook voor het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn er aanpassingen die ongetwijfeld invloed zullen hebben op uw dagelijkse werkzaamheden en projecten. In dit online magazine van Bouwwetten zetten wij de wijzigingen overzichtelijk voor u op een rij. Wat verandert er precies? Wat betekent dit voor u? En welke wijzigingen kunnen we nog verwachten?

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 januari 2025

In deze online special van Bouwwetten richten we ons onder andere op de uitbreiding van de eisen voor hoogteverschillen bij woningen en buitenbergingen. Daarnaast bespreken we de aanpassingen in de regels voor vergunningplichtige en vergunningvrije bouwactiveiteiten. Ook gaan we in op de eis voor extra brandaansluitingen voor droge blusleidingen. Verder bespreken we de uitvoerige analyse van bouwregelgeving voor het optoppen van bestaande gebouwen door Nieman RI in opdracht van het Ministerie van BZK en gaan we in gesprek met voorzitter Yvonne van Mastrigt van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw. Tot slot vindt u in dit magazine een volledig overzicht van alle wijzigingen die op 1 januari zijn ingegaan en de wijzigingen die nog in de pijplijn zitten.

Altijd up-to-date

Bouwwetten is uw betrouwbare kennispartner. Wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom wet- en regelgeving. Hiervoor kunt u terecht op onze website, maar ook in digitale magazines zoals deze, die wij tweemaal per jaar zullen uitbrengen. Hierin zetten wij op een rijtje welke belangrijke wettelijke wijzigingen er aan zitten te komen. De eerstvolgende zal in tegen de zomer verschijnen en ingaan op de wijzigingen die per 1 juli 2025 zullen intreden.

Onderdeel van de collectie

Ontwikkelingen Bbl

De bouwregels uit het Bouwbesluit 2012 zijn zoveel mogelijk inhoudelijk ongewijzigd en overgezet naar het Bbl. In dit onderdeel blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen met het Bbl.

Risicomanagement concreet gemaakt

  • Hoe ziet het nieuwe stelsel eruit?
  • Risicobeoordeling en -beheersing
  • Hoe voer je een risicobeoordeling uit?
  • Het borgingsplan
  • Inclusief praktische voorbeelden
Besluit bouwwerken leefomgeving

UPDATE wijzigingen in het Bbl per 1 januari 2025 op een rij

De Omgevingswet en daarmee het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Omgevingsregeling (Or) zijn per 1 januari 2024 in werking getreden. Op 1 januari 2025, 1 juli 2025 en 1 januari 2026 vinden wijzigingen in het Bbl. Eind december publiceerden wij een overzicht van deze wijzigingen opgemaakt door de specialisten van Nieman RI. Er zijn nadien toch nog enkele nieuwe wijzigingen in het Bbl opgenomen die wij in onderstaand overzicht hebben verwerkt. Lees hier verder welke dat zijn.

Besluit bouwwerken leefomgeving

Praktijkboek Bbl vernieuwd: 'Bouwwetgeving is levend'

Wetsteksten zijn vaak lastig leesbaar en bovendien erg abstract. Het streven van de auteurs van het vernieuwde 'Praktijkboek Besluit bouwwerken leefomgeving' (Bbl) is om deze rijksregels voor bouwen, verbouwen en slopen uit het Bbl op een laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor een brede doelgroep.

Besluit bouwwerken leefomgeving

UPDATE: Wijziging Bbl per 1 augustus 2024

Al eerder gaven we een overzicht van de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024. Per 1 augustus is daar een wijziging bijgekomen, namelijk in hoofdstuk 7 (bouw- en sloopwerkzaamheden). Dit heeft te maken met het aanpakken van gesignaleerde knelpunten in het asbeststelsel. Lees hieronder meer over deze wijziging.

Besluit bouwwerken leefomgeving

Online magazine over de wijzigingen in het Bbl per 1 juli 2024

De Omgevingswet is alweer een half jaar een feit en traditiegetrouw verandert er per 1 juli weer het een en ander in de wetgeving. Ook voor het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn er aanpassingen die ongetwijfeld invloed zullen hebben op uw dagelijkse werkzaamheden en projecten. In dit online magazine van Bouwwetten zetten wij de wijzigingen overzichtelijk voor u op een rij. Wat verandert er precies? Wat betekent dit voor u? En welke wijzigingen kunnen we nog verwachten?

Overhandiging NEN 9120, vlnr. Mona Keijzer (minister van VRO), Otwin van Dijk (voorzitter normcommissie), Dianta Wilmsen (Hoofd Cluster Bouw, NEN) en Stefan Meeusen (Algemeen Directeur, NEN). Bron: NEN.
normen

NEN 9120: de norm voor een toegankelijke gebouwde omgeving uitgelegd

Op 3 februari tijdens de BouwBeurs werd na een traject van 5 jaar de nieuwe NEN 9120 officieel aangeboden aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer. Deze norm, gericht op toegankelijkheid en bruikbaarheid van gebouwen, is een belangrijke stap richting een inclusieve gebouwde omgeving in Nederland. We duiken in deze nieuwe norm.

Beeld: Fokke Baarsen / Shutterstock.
Toegankelijkheid

Uitbreiding eisen hoogteverschillen bij woningen en de buitenberging...

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan eisen die ervoor zorgen dat nieuw te bouwen woningen voor iedereen te betreden zijn, zonder hulp van anderen. De toegankelijkheid van woningen is dus ook geborgd voor mensen met een beperking.

Beeld: Fokke Baarsen / Shutterstock
vergunningvrij

Aanpassingen in de regels voor ver­gunning­­plichtige en...

In paragraaf 2.3.2 van het Bbl wordt de afbakening van vergunningplichtige bouwactiviteiten geregeld. Vanwege onduidelijkheden in de praktijk en omissies die zijn ontstaat door de overgang naar de Omgevingswet, zijn per 1 januari 2025 meerdere regels herzien en verduidelijkt. Wat is er veranderd en wat betekent dit voor de praktijk?

TloKB

Toezichthouder kwaliteitsborging: 'Laat bouwsnelheid niet ten koste...

De politiek mag dan een jaar na de invoering nog steeds kritisch zijn over kwaliteitsborging, de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt dat het nieuwe stelsel wel een reële kans moet krijgen. En laten we uitkijken dat de aandacht voor kwaliteit niet ondergesneeuwd raakt door een eenzijdige focus op bouwsnelheid, waarschuwt voorzitter Yvonne van Mastrigt.

Voor abonnees
Voor abonnees
normen

Voor abonnees Nieuw normontwerp meterkast: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Een nieuwe versie van NEN 2768 'Meterruimten en bijbehorende bouwkundige voorzieningen in gebouwen' is in aantocht. Marcel Wennekes, voorzitter van de NEN-normcommissie 'Overdrachtspunten in gebouwen' en werkzaam bij ABB, geeft uitleg.

Bron: Na_studio / Shutterstock.Voor abonnees
Voor abonnees
BOPA

Voor abonnees BOPA: handige route, maar niet altijd de beste oplossing

Sinds de invoering van de Omgevingswet heeft elke gemeente een omgevingsplan. Het aanpassen hiervan is een ingrijpende procedure. In plaats daarvan wordt voor het snel realiseren van bijvoorbeeld appartementen op een voormalig bedrijventerrein gebruikgemaakt van een andere route: de buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Is het echt zo'n makkelijke oplossing?

Beeld: Fokke Baarssen/Shutterstock.comVoor abonnees
Voor abonnees
bouwwerkinstallaties

Voor abonnees Rechtspraak: warmtepomp moet 's nachts uit van de rechter

De buitenunit van een hybride warmtepomp staat op een gedeeld garagedak. De buren hebben last van het geluid en slapen slecht. Ze stappen naar de rechter en die bepaalt dat de warmtepomp 's nachts uit moet. Daar is de eigenaar van de warmtepomp het niet mee eens. Die gaat in beroep en verliest de zaak.

Foto: Knauf.Voor abonnees
Voor abonnees
omgevingsvergunning

Voor abonnees Praktijk: Is het aanbrengen van gevelisolatie of gevelplaten...

De regels voor vergunningvrij bouwen zijn sinds 1 januari van dit jaar opgenomen in afdeling 2.3 van het Bbl. Anders dan de regels in bijlage II Bor is er niet langer sprake van een opsomming van vergunningvrije bouwactiviteiten, maar is een definitie gegeven van bouwactiviteiten die vergunningplichtig zijn. Voldoe je aan deze definitie, dan is een omgevingsvergunning voor een (technische) bouwactiviteit verplicht. Om te bepalen of dat zo is, vormen de artikelen 2.25 en 2.26 van het Bbl het 'startpunt'.